Ari Torniainen
Takaisin edelliselle sivulle

21.12.2011

Kuntauudistus ylhäältä sanellen. Mielipidekirjoitus Parikkalan-Rautjärven Sanomat 6.10.2011, Länsi-Saimaan Sanomat 7.10.2011, Luumäen lehti 13.10.2011 ja Joutseno 13.10.2011

Kataisen hallitus aikoo tehdä Suomeen Euroopan suurimmat kunnat, vaikka olemme Euroopan maaseutumaisin ja harvaanasutuin maa. Hallitus piirtää kuntakarttaa uusiksi leikkaamalla rajusti valtionosuuksia ja suunnittelemalla kuntarakennetta työssäkäyntialueiden mukaan. Keskusta ei hyväksy kuntien pakkoliitoksia, vaan mahdollisten liitosten tulee tapahtua vapaaehtoisesti.

Miksi hallitus ei aloita uudistuksia palveluja ja perusturvallisuutta parantaen vaan nostaa päällimmäiseksi kriteeriksi kuntakoon? Kuntajaon perustana ei voi olla työssäkäyntialue, koska sitä ei voi tarkasti määritellä, eikä se missään nimessä ole mikään pysyvä alue, vaan vaihtelee eri aikoina. Suuri kuntakoko ei myöskään takaa palvelujen järkevintä tuottamista.

Paras-hankkeen pohja oli kuntien aidossa yhteistyössä, joka johti lukuisiin vapaaehtoisiin kuntaliitoksiin ja yhteistyöhön. Kataisen hallituksen mielestä tämä työ on ollut turhaa ja epäonnistunutta. Etelä-Karjalassa on tehty paljon muutoksia, muun muassa maakunnallinen sosiaali- ja terveyspiiri Eksote. Nyt voidaankin kysyä, voiko se kuntauudistuksen jälkeen jatkaa toimintaansa?

Kuntien ja maakuntien luottamushenkilöille ja työntekijöille tulee antaa työrauha. Muutosten purkaminen ja uuden rakentaminen vie vuosia aikaa ja energiaa heikentäen kuntatyöntekijöiden ja -päättäjien motivaatiota.

Hallitus haluaa lopettaa taloudellisesti hyvin pärjääviä kuntia - esimerkkinä Etelä-Karjalasta velaton Luumäki - tuijottaen vain asukaslukuja ja työssäkäyntialueita. Se ei ole hyväksyttävää.
Hallitus ei toimillaan arvosta kuntalaisten, kuntapäättäjien ja virkamiesten kykyä tehdä oikeita valintoja. Hallitus katsoo kuntalaisia ja kuntakarttaa ainoastaan pelinappuloina, vaikka todellisuudessa jokainen kunta on oman alueensa kehittämiskeskus ja kuntalaiset alueensa parhaita asiantuntijoita.

Hallituksen ministerit ja kansanedustajat ovat kertoneet uudistuksista julkisuuteen keskenään ristiriitaisia tietoja ja luoneet epävarmuutta sosiaali-, vanhus-, vammais- ja terveydenhuoltoon sekä päivähoitoon; tavallisille suomalaisille. Kuntarajojen siirtäminen ei paranna, auta tai kouluta ketään, vaan ihmiset sairastavat, tarvitsevat päivähoitoa, hoivaa ja opetusta kunnasta riippumatta.

Kuntaliitosten seurauksena palvelut ja päätöksenteko usein loittonevat liittyvän kunnan asukkaista. Keskittämisen ideologia on sokeuttanut hallituksen ihmisten tarpeilta. Yli 170 kunnan edustajat ovat nousseet kapinaan hallituksen politiikkaa vastaan puolustaakseen ihmisten palveluja ja vaikuttamismahdollisuuksia. Ummistaako hallitus silmänsä kuntalaisten toiveilta?

Ari Torniainen
kansanedustaja, (Kesk.)

Kuva1

Ari Torniainen | 00102 EDUSKUNTA | 050 512 0422 / 09 432 3184 | | www.aritorniainen.fi
Ylös